Hulpvragen

Een greep uit de verscheidenheid van klachten van ex-cliŽnten geeft u een idee over de redenen waarom mensen hulp inschakelen van een psychotherapeut:

Ik voel me verdrietig en alleen. Ik ben heel streng voor mezelf en heb nooit het gevoel goed genoeg te zijn. Als er iets misgaat, ga ik er vanuit dat het mijn schuld is. Ik doe altijd erg mijn best en wil mensen niet teleurstellen. Ik pas me veel aan in relaties. Ik zit vast. Ik voel me depressief en zie geen toekomst meer. Ik volg weinig mijn eigen hart en heb heel veel bevestiging nodig van anderen om te kunnen geloven dat ik erbij hoor. Ik heb veel zelfverwijt en ervaar vaak zinloosheid. Ik ben niet blij met mezelf en doe me zeer aan het leven. Angst kan me overrompelen en blokkeren. Ik heb weinig zelfvertrouwen. Ik vind mezelf slecht. Ik pieker veel over mijn werk en voel boosheid over hoe mijn leven is gelopen. Ik wil niet afhankelijk zijn, want ik wil niet gekwetst worden. Ik kan me slecht concentreren. Ik voel me moe, want ik slaap slecht en kan me moeilijk ontspannen. Ik moet me steeds bewijzen en ben al heel lang over mijn grenzen gegaan.

Doel

Met dit soort klachten starten cliŽnten samen met mij een veranderingsproces. Iedere cliŽnt heeft verwachtingen die hij of zij wil verwezenlijken met behulp van therapie:

Ik wil kunnen genieten. Ik wil mezelf kunnen vertrouwen. Ik wil me vrij voelen. Ik wil achter mijn beslissingen kunnen staan. Ik wil eerlijk naar mezelf en naar anderen kunnen zijn. Ik wil blij met mezelf kunnen zijn. Ik wil me rustiger kunnen voelen. Ik wil me kunnen ontspannen. Ik wil mijn gevoelens kunnen herkennen en ermee overweg kunnen. Ik wil meer risicoís durven aangaan, zonder dat ik verlamd raak door angst. Ik wil mijn leven als zinvol ervaren. Ik wil van mezelf kunnen houden.